HŐSTRESSZ - 2. RÉSZ
A hőstressz jelentős kártétellel bír - kiküszöbölni nem tudjuk, de odafigyeléssel, ráfordítással jelentősen csökkenthetjük azt. A hőstresszel kapcsolatos cikksorozat ebben kíván segíteni, hogy megértsd az ok-okozati összefüggéseket, illetve olvashatsz néhány gyakorlati tippet is. A cikksorozat további részeit itt találod:
TNZ, THI
Hogy lehet az, hogy a kérődzők komfortosak ilyen alacsony hőmérsékleti értékeken? Ha van tipped írd meg a Facebookon, vagy itt üzenetben!
Hőstresszről akkor beszélünk, amikor a környezet hőrérzete eléri és meghaladja az állat termoneutrális zónájának felső határát. Az, hogy a levegő hőmérséklete, a relatív páratartalom, a légmozgás és a napsugárzás tényezők által kialakított hőérzet mekkora stresszt jelent az állat számára könnyen számszerűsíthető: ezt nevezik hőmérséklet-páratartalom indexnek, rövidítve THI-nek.
A kilencvenes években a különböző THI értékek alapján kategorizálták a hőstressz súlyosságát, úgy mint:
- Enyhe hőstressz (68-72 THI)
- Fokozott hőstressz (72-78 THI)
- Súlyos hőstressz (80-89 THI)
- Kritikus hőstressz (90-98 THI)
- Elhullás (99 THI <)
Tehát egy jól használható menedzsment eszközről van szó, amely segítségével hatékonyabban megtervezhetőek a szükséges lépések a hőstressz okozta negatív hatások ellen. Az enyhe-közepes súlyosságú hőstressz első ránézésre nem nyilvánvaló, viszont az állatok étvágyában, fertilitásában és termelésében már ezek a kategóriák is jelentős veszteségeket okozhatnak. Tehát ha ismerjük az istállóink, legelőnk, karámjaink THI-ét, időben intézkedhetünk a hőstressz okozta kár csökkentéséért.
Mi történik hőstresszben az állatainkkal?
Enyhe stresszben nem általános tüneteket látunk:
- az állatok nem szívesen fekszenek le, nő az állva töltött idő,
- "pumpálnak",
- megnő a vízfelvétel (hiszen nő a párolgás útján elvesztett víz!),
- nő a testhőmérséklet és a légzésfrekvencia.
Súlyosabb hőstresszben
- lihegnek (ezzel jelentős mennyiségű nyálat vesztenek - gondolj ilyenkor a nyál bendőbeli puffer szerepére és a magas iontartalmára!),
- nem mutatnak ivarzási aktivitást,
- csökken a tejtermelésük,
- és a legfontosabb: rohamosan csökken az étvágyuk.
A hőstressz okozta károk döntő többségének hátterében az állatok étvágycsökkenése áll. A csökkenő szárazanyagfelvétel és a megnövekedő létfenntartó energiaszükséglet (hiszen a párolgáshoz, amely a leghatékonyabb hőleadási forma jelentős mennyiségű energia szükséges) miatt jóval kevesebb hasznosítható energia marad a tejtermelésre, ivarzásra, vehemépítésre.
A kártétel fokozott a tranzíciós periódus alatt álló állatoknál, azaz azoknál, amelyek az ellést megelőző, és azt követő három-négy hétben vannak. A születendő borjú vitalitására, a kolosztrum mennyiségére és minőségére, az anya étvágyára, involúciójára egyaránt káros hatást gyakorol.
Számos tanulmány leírta, és a gyakorlatban láthatjuk is, hogy a nyári hőstresszes napok negatív hatással vannak nem csak a megtermelt tej mennyiségére, de a minőségére is.
A pajzsmirigyhormonok jelentős szerepet játszanak nemcsak a hőszabályozásban, de a szaporodásbiológiában is. Az energiahiány (a csökkenő szárazanyagfelvétel miatt), valamint az a tény, hogy a hőstresszben csökken a pajzsmirigyhormonok koncentrációja odavezetnek, hogy megnő a vehemvesztés aránya, romlik a fertilitás.
Sőt! Számos tanulmány bizonyította már azt is, hogy a hőstressznek jelentős epigenetikus hatása is van - azaz a szárazonállás alatt, vagy akár már a termékenyülés idején hőstresszes anyák nőivarú utódjainak termelése jelentősen elmarad a nem hőstresszes időszakban születendő üszőborjak későbbi termelésétől. Elképesztő!
Mit tehetünk?
Beede és Collier 1986-os cikkében három alapvető lépést fogalmaztak meg a hőstressz elleni védekezés érdekében:
- A környezet alakítása;
- Tenyésztési és genetikai módszerek a jobb hőtűrőképességért;
- Takarmányozási lehetőségek.
Környezet alakítása
Árnyékolás
- "Természetesen" a fák szerepelnek az első helyen. Azon túl, hogy árnyékot biztosítanak, a levelek felszínéről történő párolgás hőt von el - így a fák alatt a hőérzet több okból is kellemesebb!
- Ha fémből, fából, stb. készítünk árnyékolót, akkor érdemes figyelni rá, hogy a tető világos színű legyen. Nagyban javíthatjuk a hőérzetet, ha a tető alá hőszigetelő réteget húzunk.
- Egy karámban hová helyezzük az árnyékolót? Milyen tájolású legyen?Ez mindig eset függő. Ami szempontokat érdemes figyelembe venni a tervezéskor az az, hogy az árnyékoló legyen:
- jól megközelíthető;
- elegendő belmagasságú: 3,5-4,5 méter - így a tetőről sugárzó hőenergia nem adódik át az állatoknak és elegendő hely van alatt a megfelelő légmozgás számára;
- megfelelő méretű ahhoz, hogy az alá behúzódó állatok ne zsúfolódjanak össze, elkerülve ezzel a tőgytiprásokat,
- száraz padozatú - ezt rendszeresen ellenőrizd és gondoskodj róla!
- A legnagyobb hőségben biztosítsa a legnagyobb árnyékolt területet. A délelőtti napsütés hasznos is lehet: segíthet kiszárítani az aljzatot.
- Az árnyékoló háló jó megoldás lehet. Igaz, hogy a hatékonysága alacsonyabb és az élettartama is rövidebb, mint egy teljesen zárt tetőé, de olcsó, könnyen kialakítható és jelentős a hatása.
Hűtés
- Istállókban gyakorlatias megoldás a ventillátorok és vízpermetezők használata. A ventilláció célja a termelt hő, valamint az alomból illanó ammónia eltávolítása az állatok közvetlen közeléből (nem mellesleg a legyek elleni védelemben is jelentős a szerepük).
- A vízpermetezők szerepe attól függ, hogy milyen típusú permetezőrendszert használnak.A) nagynyomású ködképző - ez az állatok közvetlen környezetét hűti, így száraz hőleadási formák elméletben működőképesek lehetnek. A gyakorlat tapasztalatom szerint épp az ellenkezője: jelentősen növeli a környezet relatív páratartalmát, az állatok testfelszínén egyfajta szigetelőréteg alakul ki.B) kisnyomású permetezőrendszer, amelyből a nagyméretű vízcseppek eláztatják az állatok testfelszínét - így válik lehetővé a nagy hatékonyságú párolgás, mint hőleadási forma. Ha ilyen rendszert használsz figyelj arra, hogy akkor van megfelelően beállítva a rendszer, ha az állatok törzse át van ázva, de a tőgyek szárazak.
- A permetezőrendszereket általában időzítővel üzemelik be, ennek víztakarékossági okai vannak. A feljebb említett THI jó irányadó lehet az időzítő megfelelő beállításához.
- Érdemes ellenőrizni, hogy a ventillátorok megfelelő hatékonyságúak-e? Jó szögben vannak-e felfüggesztve, elegendő-e a számuk? Az állatok magasságában és érzékelhetően megmozdul a levegő, vagy csak felettük süvít el a légáramlat? Rendszeres időközönként tisztítják őket? Ugyanis csak így működnek maximális hatékonysággal.
- Remekül működik, ha a két rendszert kombináljuk: a ventillátorok elé permetezőfejet üzemelünk be.
Friss ivóvíz
- Magyarázatra nem szorul: amellett, hogy hidratál, hűtő funkciót is ellát.
Zsúfoltság
- Minél nagyobb az állatsűrűség, annál kevésbé tud a levegő áramlani. A cikk elején említettem, hogy a hőérzetet több tényező alakítja ki, ezek között a légmozgás az egyik.
Tenyésztési és genetikai módszerek a jobb hőtűrőképességért
- A hőstresszel szembeni tolerancia gyengén öröklődik. Nehezíti továbbá az ilyen irányú szelekciót az a tény, hogy a genetikailag ellenállóbb állatoknak alacsonyabb lesz a termelése, mivel ez a két tulajdonság fordított arányban áll egymással. Minél jobban termelő állatunk van, az annál érzékenyebb lesz a hőstresszre (főleg az idő előrehaladtával).
- Praktikusabb arra fókuszálni, hogy lehetőleg azokat az állatokat preferáljuk, amelyek hatékonyabban alkalmazkodtak a hőstresszhez, azaz jobb a hőtűrő képességük.
- A hőtűrés képessége két formában nyilvánulhat meg: gyorsabb regeneráció a hőstressz után vagy a toleranciaablak szélesebb: ugyanazon a hőmérsékleten a jobb hőtűrőképességű állat kevésbé terhelt a hőstressz által, mint a többi állat.
- Nincs egységes álláspont a szakirodalomban, hogy milyen vizsgálattal mutatható ki objektíven egy állat hőtűrőképessége.
- Indirekt módszer, de egyszerű-és-nagyszerű: azok az állatok, amelyek gyorsan vemhesülnek, jól termelnek a hőstresszes hónapok alatt minden bizonnyal jó ellenállóképességűek.
- Egy amerikai szerző cikkében olvastam a tavasz végi vedlés pontozásos rendszerének ilyen irányú felhasználásáról - tapasztalatom (egyelőre) nincs benne, de a következő cikkben írok nektek róla.
Források:
https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0022030294771496?token=19693262F908326A160A232F13D7090B69C0B8144D23F6AD661DFABD9286BD9A70CA14F5F0E6FF9E735B1B17B8FD3607&originRegion=eu-west-1&originCreation=20220731094429
https://www.impavidus-trade.com/2020/05/11/hostressz-elleni-vedekezes-gyogynovenyek-segitsegevel/?gclid=CjwKCAjwtcCVBhA0EiwAT1fY70F4W_LwnV6BcchLzQNgbcWH6Ss39B59Od-2VHtWmWoHaoPtVha1JhoCBEwQAvD_BwE
https://www.researchgate.net/publication/283263345_Periconceptional_Heat_Stress_of_Holstein_Dams_Is_Associated_with_Differences_in_Daughter_Milk_Production_and_Composition_during_Multiple_Lactations
https://extension.umn.edu/news/ventilation-dairy-farms
https://www.researchgate.net/publication/330908265_Heat_tolerance_level_in_dairy_herds_A_review_on_coping_strategies_to_heat_stress_and_ways_of_measuring_heat_tolerance
https://www.megalac.com/resources-advice/fats-advice/104-heat-stress-temperaturehumidity-index